Minister Janušek slávnostne odovzdal do užívania 33 nájomných bytov

30.05.2008 Svidník

Svidník 30. mája (TASR) - Minister výstavby a regionálneho rozvoja SR Marian Janušek a primátor Svidníka Michal Bartko dnes slávnostne odovzdali do užívania obyvateľom mesta 33 nájomných bytov.
\"Som rád, keď sa môžem zúčastniť na takejto udalosti a stretnúť sa predstaviteľmi mesta, ktorí sa iniciatívne snažia riešiť bytovú otázku obyvateľov. Verím, že nové možnosti bývania spolu so začiatkom budovania rýchlostnej cesty európskeho významu, ktorá má spojiť sever s juhom, prinesú lepšiu kvalitu života do tohto regiónu a prilákajú investorov, ktorí ponúknu ľuďom nové pracovné možnosti, \" uviedol dnes pre TASR minister Janušek.
Rekonštrukcia budovy bývalej turistickej ubytovne na ulici Sovietskych hrdinov, ktorá je dlhodobo vo vlastníctve mesta, stála viac ako 21 miliónov Sk (694.421 eur). Dotáciu 6,34 milióna Sk (209.649 eur) poskytlo Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja (MVRR) SR a úver vo výške 14,8 milióna Sk (489.401 eur) Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB). Ten bude mesto splácať 30 rokov a splátky premietne do výšky nájomného nových obyvateľov bytového domu. Nájomné určí mestské zastupiteľstvo na základe plochy bytu, pričom by nemalo presiahnuť sumu 2500 Sk (82,67 eura) mesačne.
V objekte je pripravených 6 garsónok, 26 dvojizbových jednotiek a na prízemí budovy 1 trojizbový byt určený pre telesne postihnutého nájomníka. Kolaudačné rozhodnutie na túto stavbu bolo vydané 12. mája.
\"Ide v poradí o tretí objekt, ktorý sme takto zrekonštruovali. Tentoraz sme byty stavali predovšetkým pre mladé rodiny. Stále máme rezervu na sídlisku Dukla, kde sú vybudované inžinierske siete a dá sa tam postaviť približne 144 bytov, \" uviedol dnes po slávnostnom odovzdaní stavby primátor Svidníka Michal Bartko.
Bytová komisia mestského zastupiteľstva v utorok na základe podmienok pre udeľovanie nájomných bytov vybrala z celkového počtu 460 žiadostí 46, ktoré spĺňali stanovené kritériá. O pridelení nájomného bytu rozhodne žrebovanie, ktoré sa uskutoční v priebehu niekoľkých týždňov. Prví nájomníci by sa mali do nových bytov nasťahovať začiatkom júla.
 

Vyberte región